/ Дарик добрич
Децата от ОУ „Хр. Ботев“ в Добрич ще учат на три смени заради продължаващия мащабен ремонт, който няма да приключи до началото на учебната година. А учениците от ПМГ „Иван Вазов“ ще учат в сградите на ОУ „Ст. Караджа“ и ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – също заради продължаващи ремонтни дейности.
 
Това съобщи пред журналисти д-р Емилия Баева, зам.-кмет по хуманитарни дейности в община Добрич. Тя уточни, че двете училища, както и ЕГ „Гео Милев“, се обновяват по проект за подобряване на образователната инфраструктура, който се финансира от ОП „Региони в растеж“.
 
Учениците от езиковата гимназия ще учат в своите класни стаи, тъй като там строително-монтажните работи приключват по-рано. Общата стойност на ремонтите по проекта е 6 130 000 лева, като част от средствата са за реновиране и на една детска градина.
 
За необходимостта от трисменен режим в училище „Хр. Ботев“ са водени разговори и ще бъдат изпратени официални писма до Регионалното управление по образование и до РЗИ, посочи д-р Баева. В отговор на репортерски въпрос дали очаква напрежение сред родителите, тя заяви, че очаква разбиране и съпричастност, защото, по думите й, това са мащабни ремонти, които няма как да бъдат завършени в рамките само на два месеца през ваканцията.
 
Първа  смяна в ОУ „Хр. Ботев“ ще започва в 7 ч. 30 мин., часовете ще са с продължителност 35 минути. За първолачетата ще бъдат осигурени условия за целодневна организация на обучение. Предстоят родителски срещи, на които училищните ръководства ще направят необходимите разяснения.
 
Със средства от училищните бюджети на обща стойност 430 000 лева в общинските учебни заведения се извършват текущи ремонти на покриви и огради, пожароизвестителни инсталации и системи за видеонаблюдение. За летни ремонти в детските ясли в града от капиталовата програма са заделени 180 000 лева, а за детските градини – 580 000 лева.
 
650 първокласници ще влязат за първи път в класните стаи на 16 септември. Тази година най-малките ученици са с 35 повече в сравнение с миналогодишната есен. Над 7430 са учениците от I до XII клас в общинските училища. Детските градини ще се посещават от 2150 деца, като 535 са записаните в първа група. В детските ясли децата са 400.