В Добричко няма нагласа за синдикални протести
В Добричко няма нагласа за синдикални протести / netinfo
В регион Добрич няма обща нагласа за провеждане на масови протести, заяви председателят на регионалния съвет на КНСБ Гинка Василева. Изводът е направен след допитване до профсъюзните членове дали биха подкрепили кампанията на Европейската конфедерация на профсъюзите за достойно заплащане на труда и дали биха се включили в есенни синдикални протести.

От разпространените в областта сред синдикалните членове 6250 анкетни карти, в централата в Добрич са били върнати 4212. 30,8% от запитаните са се обявили за регионални протести, 27,8% - за браншови, а 37% искат национален митинг, съобщи Василева.

Над 50% от служителите в образованието не желаят да участват в никакъв вид протести, показва проучването. Според Василева причината е в липсата на резултати и натрупаното разочарование в бранша след голямата учителска стачка през есента на миналата година.

Работещите в бюджетната сфера като цяло пък не са склонни към протести, защото допитването съвпадна с увеличението на заплатите им, считат в КНСБ. Възнагражденията в този сектор нараснаха на два пъти от началото на годината до сега. В детското ученическо здравеопазване например заплатите са скочили с около 45%.

Не се наблюдава съществено искане за протестни синдикални действия и в материалната сфера, допълни Василева.