В Добричко не се произвеждат млечни продукти с растителни мазнини
В Добричко не се произвеждат млечни продукти с растителни мазнини / netinfo
В Добричка област няма млекопреработватели, които влагат в продукцията си растителни мазнини, като например палмово масло, каза за Дарик шефът на регионалната ветеринарно-медицинска служба д-р Красимир Калинков. Той обясни, че фирмите се проверяват от ветеринарните инспектори през седмица до 10 дни.

Пет са фирмите-производителки на кисело мляко, сирене и кашкавал в областта. Това са „Фама”, „Сердика”, мандрата в с.Жегларци, която работи за пловдивската фирма „Филипополис”, фирма „Ролес”-Кардам и „Акурат-Млечна промишленост”-Рилци.

Проверките на ветеринарната служба показват, че не са констатирани нарушения и при четиримата големи производители на колбаси в региона – „Тропик”, „Орехите”, „Витабал” и „БМВ-месодобив и месопреработка”ООД. При тези фирми се инспектира качеството и произхода на влаганите продукти и резултатите от задължителните лабораторни изследвания на продуктите. Проверява се и дали има съответствие между месното изделие и рецептурника, представен в техническата документация на предприятието.

Д-р Красимир Калинков припомни, че на търговските вериги и хранителните магазини са връчени предписания да подреждат на отделни щандове млечните продукти с вложени растителни мазнини.