В добричките гимназии останаха 120 свободни места
В добричките гимназии останаха 120 свободни места / Дарик Добрич

120 свободни места останаха в добричките гимназии след изтичането на срока за записване и след трите проведени класирания на седмокласниците. Това съобщи Любомир Тодоров от Регионалния инспекторат по образование. Свободните места са повече от тези, които са оставали предишни години, коментира той.

На първия етап на класиране бяха подадени заявления от 480 ученици, но в крайна сметка след третия етап са записани 466. Останалите са изтеглили документите си и навярно ще учат в други области на страната, като най-често изборът пада на Варна, каза Тодоров.

В Добрич за идната 2015/2016 г. са сформирани 17 профилирани и 5 професионални паралелки. Има обаче подадени доклади от директорите на ФСГ и ПГ по туризъм до министъра за сливане и в двете училища на две професии в една паралелка. Очаква се становище по искането. От 5 учебни заведения са подали искания за маломерни паралелки, които ще се гледат от Общински съвет Добрич. Най-вероятно няма да се наложи закриване на повече паралелки, заяви Тодоров.

За профил "Мебелно производство" в Строителната гимназия няма подадено нито едно заявление за прием след 7 клас, до началото на септември върви прием за паралелка след 8 клас. Припомняме, че има предложение от РИО - Добрич за закриване на гимназията, което чака одобрение от министерството. Ако се даде такова, учениците ще бъдат прехвърлени в ПГ по електротехника "М.В. Ломоносов".