Димитър Делчев и членове на ДБГ - Добрич
Димитър Делчев и членове на ДБГ - Добрич / Дарик Добрич
Централата на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) в Добрич вече е започнала работа по създаването на местен РОД – Реформаторска общност за демокрация. Тези структури ще бъдат надполитични и могат да включват както представители на други партии от дясното пространство, така и граждани и организации, които имат местни инициативи. Това обясни в Добрич лидерът на ДБГ Димитър Делчев, който провежда обиколка в страната след вземането на решение да се започне сформирането на РОД-ове.
 
Делчев уточни още, че идеята е обсъдена в Реформаторския блок, но не е инициатива само на ДБГ и се очаква и в населени места, където няма структури на Движението също да се създадат РОД-ове. „Това не е поредният вождистки проект, чрез който някой да иска нещо от управляващите и да се договаря с тях“, подчерта той. Делчев коментира, че за първи път ще се сформират политическите обединения вдясно не на върха, от отдолу-нагоре, като на местно ниво централите ще преценяват кои са истинските реформатори.
 
Общинският координатор в Добрич Нивелин Радичков добави, че на местно ниво вече са започнали неформални срещи с други политически сили от десния спектър. Положително са реагирали от коалиция „Да, България“. „Ще се търси връзка за разширяване и с НПО и инициативни и енергични хора, ще бъдат поканени всички, които милеят за нашето родно място“, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов, който е областен координатор на ДБГ.
 
Димитър Делчев уточни още, че в началото РОД-овете ще реализират общи инициативи, но на по-късен етап реално ще управляват общините по един различен начин от досегашния – начинът на „гейтовете“ от зависимости, създаден от ГЕРБ, който прогонва българите в чужбина. Той добави, че готвеният вот на недоверие на кабинета за несправяне с корупцията е логичен, но не само ГЕРБ са отговорни за това, че България е на първо място по корумпираност в Европа, а и БСП. „Време е за трета политическа сила“, каза той.