В Добрич ще бъде издигнат първият в страната паметник на Достоевски
В Добрич ще бъде издигнат първият в страната паметник на Достоевски / netinfo
Първият в България паметник на Фьодор Достоевски ще бъде издигнат в Добрич. Това съобщи адвокат Юрий Митев - председател на учредената за целта фондация. В момента в страната няма нито мемориал, нито паметна плоча на великия руски писател.

В годините 1876-78-ма Достоевски нееднократно е поставял въпроса за страданията на българския народ пред руския император, дворянството и православната руска църква. Писателят е смятал, че Русия трябва да помогне с политически и военни средства. „Заради ролята му на защитник на България по време на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война решихме, че трябва да бъде издигнат бюст-паметник на Достоевски, заяви Митев.

Идейният проект за мемориала вече е готов. На сесията на Общинския съвет на 30 януари ще бъде разгледано искането на фондацията да се определи терен за изграждането му. Визира се малкото зелено пространство между театъра, Бизнес центъра и Художествената галерия.

От общинската хазна няма да искаме нито лев, парите за градежа ще се събират от дарения, допълни Митев.

Ако предложението бъде одобрено на предстоящата сесия, паметник на Достоевски може да има до началото на есента. Идеята е мемориалът да е готов до месец октомври, когато в Добрич ще се проведе голяма научна конференция за Руско-турската война и етно-демографските въпроси в Добруджа от 15 до 18 век. Очаква се на форума да бъдат поканени учени от цяла Европа.