В Добрич отбелязват Деня на народните будители
В Добрич отбелязват Деня на народните будители / netinfo

Добрич ще почете Деня на народните будители с поднасяне на цветя на паметната плоча на първото взаимно училище в двора на храм „Света Троица" - на 1 ноември от 10.00 часа.

В много добрички училища си спомниха по различен начин за българските будители и възрожденци. Възпитаниците на СОУ „Димитър Талев" почетоха празника като припомниха делата и огромната им роля. С Урок по родолюбие учениците от четвърти и първи клас отбелязаха 1 ноември. На импровизирана сцена в класната стая преминаха Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Васил Левски, Петко Славейков и още много велики личности, посветили живота и делото си на културното просветление и запазване на българщината.
Третокласниците на СОУ "Димитър Талев" поднесоха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап изненадаха своите преподаватели с картички, на които бяха написали искрените си благодарности и възхищение пред труда, търпението и добротата на съвременните български будители.

В Добрич отбелязват Деня на народните будители
netinfo

Тържествено отбелязване на 1 ноември - Деня на народните будители, се състоя и в Професионална гимназия по механотехника и електротехника „М. В. Ломоносов". Росен Ралев, учител по история и цивилизация, запозна учениците с традицията по отбелязването на празника и припомни историята на честването в България. Бе отдадена заслужена почит на българските книжовници, просветители, борци за национално освобождение, радетели, съхранили през вековете духовните ценности на нацията ни и нейния морал. Той отбеляза дейността на съвременните будители - писатели, поети, хора, които се занимават с българско изкуство и култура, учители, които популяризират и извеждат в приоритет знанието за националната ни история, правилната употреба на родния език, както и любовта и преклонението към родната култура и национален дух. Осмокласничката Полина Христова представи есе на тема „Будителите днес", отличено в конкурса, обявен в гимназията по повод празника. Учениците проследиха документално-публицистичен филм, свързан с Деня на народните будители.

Празникът бе почетен и в СОУ "П. Р. Славейков" с театрално-музикално състезание "Като две капки вода", в което учениците се превъплътиха в народни будители и рецитираха и пяха, като бяха оценявани от авторитетно жури.