В Добрич липсва визия за развитието на зелената система на града
В Добрич липсва визия за развитието на зелената система на града / Дарик Добрич

Добрич няма добре структурирана визия за развитие на зелената си система. Това заяви в началото на Седмицата на гората зам.-кметът по благоустройство арх.Боян Коларов. „С този факт се сблъскахме в края на миналата седмица, когато от клуб „Майчина грижа” поискаха място, където да засадят 20 дръвчета. Оказа се много тежък проблем да намерим такова място и това да не попречи на някакви бъдещи планове за развитието на града. Такива обаче няма защото никой не ги е мислил”, каза арх.Коларов.

Той сподели, че след 3-годишна работа, Варна от два месеца вече има Зелен кадастър. В него е описано всяко дърво и всяка тревна площ в града. Всяко дърво си има номер, знае се видът, възрастта и биологичното му състояние, както и каква настилка има около дървото.

Според арх.Коларов общината в Добрич може да ползва почина на Варна. Създаването на подобен зелен регистър би улеснило издаването на строителни разрешения, с оглед на съществуващата зелена система. Това обаче няма да стане тази година, защото е нужно време за подготовка, както и финансиране.