В ДКЦ-1 провеждат безплатни прегледи за катаракта
В ДКЦ-1 провеждат безплатни прегледи за катаракта / Дарик Добрич

Кампания за борба с най-често срещаното очно заболяване - перде на окото (катаракта) започва в Добрич. Тя е инициатива на офталмолозите от ДКЦ 1-Добрич Велина Комарева, Петър Бацинов и Илиана Ананиева и включва здравна просвета с най-честите въпроси и отговори за заболяването, както и преглед с биомикроскоп и кератометър за всеки посетител, за да се установи дали страда от перде на окото и дали има астигматизъм.

Консултациите са безплатни и стартират днес в 14.00 ч., в залата на ДКЦ 1 на 4-и етаж. От тях могат да се възползват всички, но приоритетната група са хората над 55-годишна възраст, защото именно тогава започва да се развива заболяването. Необходимо е предварително записване на тел. 058/601 474, тъй като местата са ограничени.

Близо 63 000 души в Добричко или вече имат катаракта, или предстои да я развият. Напоследък заболяването се "подмладява" - вече има и пациенти по-млади от 55 години. Единственият възможен начин за лечение на това заболяване е операцията и поставяне на импланти в очите - изкуствени лещи. Благодарение на съвременните методи операцията е бърза, безболезнена и безкръвна.