В дирекция Земеделие вършили нарушения при търгове за земя
В дирекция Земеделие вършили нарушения при търгове за земя / МЗХ

Заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов бе сезиран за нарушения, извършени в Областната дирекция "Земеделие" в Добрич, съобщиха от пресслужбата на зам.-министъра. Това е станало ясно след среща с производители от Добрич по повод тяхна жалба за нередности при отдаването под наем и аренда на земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) в областта.

Работна група е направила проверка по постъпилата в Министерството на земеделието жалба и е изготвила доклад до министъра. 

„За стопанската 2008/2009 година установихме комплексни нарушения", обяви Аделина Йовева, директор на ОД „Земеделие" - Кюстендил и ръководител на групата. Нередностите касаят неспазването на процедурите при обявяване и провеждане на търговете, както и умишлено изключване на определени парцели от тези търгове. Проведена е само една тръжна сесия, а за маломерните имоти изобщо не е провеждана процедура от ОД "Земеделие" - Добрич. Като резултат от всички тези нарушения, земеделските производители, които обработват тези земи, са обявени за неправомерни ползватели. 

Нарушенията при управлението на Държавния поземлен фонд в областта продължават и тази година. Все още не са стартирали и процедурите за стопанската 2009/2010 г., алармираха още проверяващите. 

„Казусът е сложен и за решението му ще е необходимо експертите на МЗХ да обмислят добре всички варианти", коментира Преслав Борисов. Той обеща, че след като се определят мерките за разрешаване на този проблем, ще се срещне отново с производителите. 

В разпратеното до медиите прессъобщение липсва конкретна информация за това от кого е жалбата, къде и колко са спорните земи и кои са отговорните длъжностни лица, допуснали нарушенията.