/ Гимназия "Райко Цончев"
На Благовещение ученици и учители от Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“ откриха музеен кът на своя патрон - благодетеля Райко Цончев.

С неговото име свързваме дарителството за опазване на най-важните национални ценности през Възраждането - вярата и образованието; свързваме милосърдието, щедростта, трудолюбието, постоянството, безкористността, родолюбието, посочват от училището.

гимназия Райко Цончев музеен кът
гимназия "Райко Цончев"

Инициативата е на директора на учебното заведение д-р Маргарита Христова и на преподавателя по история Надежда Иванова. В подготовката на къта участваха ученици от иновативните класове на училището, които под наставничеството на своите преподаватели и на музейния аранжор Мариана Пехливанова подредиха експонатите, научиха какво е първи и втори екпозиционен план, потопиха се в атмосферата на миналото.

Според екипа на гимназията музейният кът има една много важна роля - да напомня на младите хора, че цената на почтения успех е упорит труд, че успехът е съхраняване на човечността. Опазването на паметта за ценностите е постоянен стремеж на Гимназия „Райко Цончев“.