Походът на книгите
Походът на книгите / РБ - Добрич
В дните 2 април – Международния ден на детската книга и 23 април - Световния ден на книгата и авторското право, Регионална библиотека „Дора Габе” се включва в Похода на книгите. Инициативата е на Асоциация Българска книга и Българска библиотечно-информационна асоциация, с поредица от събития, подкрепящи книгата и четенето.

На 2 април в интерактивната зала на библиотеката се проведе Празнично литературно утро под наслов „В света на детската книга” с деца от ДГ №8 „Бодра смяна”, родители, преподаватели и граждани на Добрич. Походът на книгите бе открит от директора на библиотеката Невяна Христова.

Децата научиха интересни факти от живота на приказника Ханс Кристиан Андерсен. Малката русалка, Палечка, малката кибритопродавачка, Ида и нейните прекрасни цветя, балерината и храбрия оловен войник излязоха от кориците на книгата, която четяха майка и нейното малко момиченце, и оживяха. Със своя завладяващ танц малките артисти направиха цветен и запомнящ се празника на детската книга.

Малките и големи гости на библиотеката разгледаха витрина с произведенията на Ханс Кристиан Андерсен на различни езици от фонда на сектор Работа с деца.

Кулминацията на Похода на книгите ще бъде традиционния за библиотеката Маратон на четенето, в който ще се включат деца от детски градини, ученици от училищата в Добрич, читатели на библиотеката, граждани. Маратонът ще се проведе на 23 април с начало 10.30 часа.