В Балчик започва литературен маратон в памет на Йордан Кръчмаров
В Балчик започва литературен маратон в памет на Йордан Кръчмаров / Balchik.bg

Майски литературен маратон ще се проведе в Балчик в памет на големия поет Йордан Кръчмаров, от чиято кончина се навършват 30 години. Събитието е подготвено и инициирано от местния Литературен клуб, който носи неговото име. Той съществува от 1965 г., като през годините са го водили творци като Петър Алипиев, Кръстю Дренски, Владо Любенов, Валери Станков и самият Йордан Кръчмаров. Понастоящем с младежите се занимава Росица Шалтева. Клубът функционира в Народно читалище „Паисий Хилендарски".

Литературният маратон ще продължи през целия месец май. Той започва днес с представяне на Ивелина Никова и нейния лиричен свят. С нея децата от ОДЗ „Знаме на мира" ще имат своята първа среща с поетеса - в 10.30 ч. След това в 14.00 ч. в библиотеката при Читалището, авторката ще разговаря с ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий", а вечерта от 17.00 ч. ще има среща с гражданите на Балчик - в Художествената галерия.

На 11 май ще бъдат почетени Светите братя Кирил и Методий с поетически послания на членовете на Литературен клуб „Йордан Кръчмаров. Вечерта в Белия град ще гостува поетът Таньо Клисуров, който ще представи новата си книга „Прошепнати думи" - в Художествената галерия от 17.00 часа.

На датата, когато се навършват 30 години от кончината на Йордан Кръчмаров - 16 май, поети и писатели ще се поклонят на гроба му в родното му село Гурково, а от 17.00 ч. в галерията в Балчик ще започне възпоменателна вечер с участието на Камелия Кондова, Елка Няголова, творци от Сдружението на писателите - Добрич, от Каварна и Шабла. Ще бъде показан документалният филм „Йордан Кръчмаров - един забравен поет". Ще бъде представен първия алманах „Брегове", който издава Литературният клуб с произведения на своите членове и балчишки творци.

Маратонът продължава на 20 май, когато в Народно читалище „Паисий Хилендарски" ще бъде подредена изложба с книги на местни автори, а роденият в Балчик Георги Колев ще представи в 16.00 ч. своята дебютна книга с поезия и проза - „Приют за осиротели понятия".

На 21 май към събитията се присъединява и Владо Любенов - с премиера на новия си роман „Адвокатът на лудите".

Финалът на маратона е на 27 май в 17.00 ч. в Художествената галерия. Поетесата Маргарита Петкова и Добромир Банев ще изнесат спектакъл „Поетичен диалог между Него и Нея, Тя и Той". Ще бъде представена новата книга с поезия на Валентин Шалтев - „Живот на карта", на която редактор е Маргарита Петкова.

Литературният клуб „Йордан Кръчмаров" при Народно читалище „Паисий Хилендарски" започва работа под ръководството на Румяна Генова, с участието на Николай Петров, Петрушка Костова, Стефан Цезаров, Донка Стефанова, Атанас Дичински. По-късно клубът се ръководи от Петрушка Костова, която по това време е и главен редактор на общинския вестник. През 1983 г. за творчески ръководител на клуба е поканен Петър Алипиев. Негово откритие е младият поет Йордан Кръчмаров и съвместно с Красимир Машев подготвят поетичния сборник "Нощен залив". Литературният клуб по това време носи името "Наско Боев". Почетен гост два пъти е писателят Ивайло Петров, още и известните поети Борис Христов, Любомир Христов, Вениамин Величков, Николай Искъров и др. Ръководители на клуба през следващите години са Драга Дюлгерова, Константин Младенов, Владо Любенов.
През 1999 г. клубът осъществява своята дейност като част от структурата на народно читалище „Паисий Хилендарски". Художествен ръководител е известният драматург и романист Кръстю Дренски, а за свой патрон творците приемат името на талантливия поет и член на клуба Йордан Кръчмаров, който си отива твърде млад от този свят.
През 2000 г. излиза от печат първият поетичен сборник, съставен от най-добрите творби на балчишките творци - „Брегове". Следват: „Извори" (2001), „Пристан" (2002), „Летни снежинки" (2003).
От 2004 до 2008 година ръководството на клуба се поема от Петрушка Костова. Излизат сборниците с поезия и проза „Откровения" (2004), „Прилив" (2008), „Песъчинки" (2010). „Морски дарове" е осмият сборник с творби на членове на клуба.