В ареста остава и вторият похитител на Иван Иванов
В ареста остава и вторият похитител на Иван Иванов / netinfo

В ареста ще остане и вторият мъж, замесен в отвличането на Иван Иванов и в изнудването на баща му Йордан, съпроводено със заплахи за убийството на сина, пише на сайта на Апелативен съд - Варна.

Задържаният е 32-годишният Дончо Славов. Варненският апелативен съд днес потвърди определението на Добричкия окръжен съд от края на месец октомври, с което спрямо Славов беше определена най-тежката процесуална мярка за принуда - арест.

При закрити врати магистратите се запознаха с нови доказателства, предоставени от Варненска апелативна прокуратура и от защитника на Славов. Потвърждава се предположението на първоинстанционния съд, че Дончо е едно от лицата, извършили отвличането на Иван, в съучастие с Петър Петров /37год./ и с други лица.

Отвличането е било обмислено и планирано в детайли, извършено е на 7 януари 2006 година. Иван е бил отведен в предварително подготвена за целта къща в добричко село. ДНК експертиза установила по-късно, че младежът е бил държан именно в този дом. Отвличането е било извършено в съучастие с трето лице, за когото се знае, че заедно със Славов са следили Иван и негови близки. За Иван бе поискан огромен откуп.

Престъпленията са тежки по смисъла на закона и за тях се предвиждат наказания от 3 до 10 години затвор за отвличането и от 5 до 15 години за изнудването. Апелативният съд потвърди и извода на първоинстанционния съд, според който ако е на свобода Дончо Славов може да се укрие от наказателно преследване, или да извърши друго престъпление. Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.