В Албена презентираха икономиката на Омска област
В Албена презентираха икономиката на Омска област / Дарик Добрич

Търговско-промишлената палата в град Омск, Русия и Българо-руската ТПП обмислят идеята през пролетта на 2014 година в Омск да се проведе панаир за недвижими имоти с участието на фирми от двете страни. Това стана ясно при посещението на бизнес делегация от руската област в курорта Албена. Между двете палати бе подписано споразумение за сътрудничество, съобщи на брифинг дългогодишният председател на Българо-руската ТПП Жельо Добрев.

Все повече руснаци купуват имоти в България, тъй като се предлагат такива с високо качество и един подобен панаир би бил полезен, смятат руските гости. Расте и броят на руските туристи в България – през миналата година 609 хил. руснаци са посетили страната, а през тази се очаква те да бъдат над 700 хиляди. Проблемът с визите на руснаците обаче още съществува след закриването на българските консулства в Русия и заменянето им с визови центрове, подчерта Добрев.

В България руските туристи се чувстват много добре, спокойни и в безопасност, не както в някои азиатски страни например, заяви председателката на Омската палата Татяна Хорошавина. Тя припомни, че през юни т.г., по идея на Омската и Българо-руската палати, бе открита директната авиолиния Омск-Варна, вече функционира и Обединен сервизно-визов център.

Предприемачите от област Омск имат интереси в сферата на туризма, спа центровете, комплексите за детски отдих, текстилното производство, строителните материали и др, стана ясно на срещата. Според Жельо Добрев слабост в отношенията между двете държави е занижената работа по междурегионалното сътрудничество. Той съобщи, че в тази посока се работи и през последните две години Българо-руската палата е организирала срещи на български бизнесмени в 22 републики и области на Руската федерация, като са сключени множество договори.

В Албена се състоя презентация на икономиката на Омска област с участието на 11 български фирми и 8 фирми от руския регион. 9 от българските компании са подписали споразумения за съвместна работа с руски партньори. Предстои в курорта да се проведат и бизнес срещи с представители от търговските палати на Волгоград и Череповец.

За да се улеснят контактите между българския и руския бизнес, Татяна Хорошавина предложи Българо-руската ТПП да съдейства за създаването на българска версия на уеб сайта на Омската палата.

В Албена презентираха икономиката на Омска област
netinfo