Увеличили са се пациентите на Центъра за психично здраве през 2015 г.
Увеличили са се пациентите на Центъра за психично здраве през 2015 г. / Дарик Добрич

2 121 души са преминали през 2015 г. през Центъра за психично здраве „Д-р Петър Станчев", съобщи директорът му д-р Наталия Борисова. През 2014 г. те са били с 46 по-малко. От обслужените пациенти най-много са на възраст между 40 и 65 години - 1 222, следвани от 20-40 годишните - 651 души. Увеличават се постъпилите младежи под 20 години, отбеляза д-р Борисова. Най-много пациенти има от областния град, община Добричка, Тервел и Генерал Тошево.

В Центъра има мъжко, женско, отделение гранични състояния, както и дневен стационар с общо 120 легла. В него работят 90 души, от които 10 психиатри и двама специализанти. Не може да се каже, че има определен срок колко да трае престоят на болните, но целта е по-бързото им лечение, уточни д-р Борисова. В дневния стационар е желателно да се задържат не повече от 90 дена. Лечебното заведение има много добро съдействие с Многопрофилната болница в Добрич и държавните специализирани психиатрични клиники, където се насочват пациенти според случая.

Готвената здравна реформа може да засегне и психичните центрове в страната, сподели още д-р Борисова. Обсъжда се намаляване на леглата в тях, с идеята повече болни да се настаняват в многопрофилните болници, както и промяна в дейността с приоритет на превенция. Това, според нея, е неприемливо и към момента неприложимо. Тя смята, че системата на психиатричната помощ в момента, след изпълнената в нея бавна реформа, функционира много добре и ако в сектора се планират промени занапред, това трябва да стане след като другите звена - лечебни заведения и социална система, са подготвени за тях.