Увеличават се желаещите да се хранят в обществена трапезария
Увеличават се желаещите да се хранят в обществена трапезария / Dariknews.bg
Увеличават се желаещите да се хранят в обществена трапезария
63464
Увеличават се желаещите да се хранят в обществена трапезария
  • Увеличават се желаещите да се хранят в обществена трапезария

253 заявления са подадени за ползване на услугата "обществена трапезария" в Добрич за периода 7 май - 31 декември т.г., съобщи началникът на отдел "Здравеопазване и социална политика" в общината Иванка Титова. Местата са както досега 112 и няма възможност за увеличаването им. Услугата се предоставя вече четвърта поред година. Сред подалите документи този път преобладават пенсионерите с много ниски доходи, самотно живеещи или с увреждания, коментира Титова. По традиция повечето ползващи трапезария са мъже, както и многодетни самотни майки. Прави впечатление също, че се увеличава броят на подалите заявка, в сравнение с предишни години.

Комисия ще определи най-нуждаещите се в срок до 29 април, когато списъците с одобрените ще бъдат изложени в сайта на общината (dobrich.bg), както и пред стаята на 11-я етаж на бившия партиен дом, където се приемаха документите. Титова поясни, че се съблюдава одобрените за трапезария да не се повтарят с ползвателите от предишни периоди.

Право да вземат храна от трапезариите имат хората на месечно социално подпомагане; тези с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи, получаващи минимални пенсии; скитащи и бездомни, включително деца. Хората ще получават топъл обяд - основно ястие, супа и хляб, всеки работен ден в периода 7 май - 31 декември т.г.. Храната се раздава в клуба на пенсионера на ул."Отец Паисий" №82 и в социалната трапезария към храм "Света Троица".

Документи за включване в услугата се приемаха между 8 и 12 април. Някои от нуждаещите се се съгласиха да споделят болката си пред микрофона ни. Чуйте какво казаха те - защо се налага да се записват за обществена трапезария.