Увеличават се количествата на разделно събраните отпадъци
Увеличават се количествата на разделно събраните отпадъци / netinfo
220 тона годни за рециклиране опаковки са събрани в Добрич от началото на годината досега. Това сочат данните на организацията ЕКОПАК. Разделно събрани и предадени за рециклиране са 157 тона хартиени и картонени отпадъци, 25 тона пластмасови и метални опаковки и над 37 тона стъклени бутилки и буркани, съобщиха от община Добрич.

Количествата са почти два пъти повече от събраните по този начин опаковки през 2007 година и нарастват с 10 – 12% всеки месец. Така от пет тона, годни за рециклиране суровини в началото на годината, само през септември предадените количества надхвърлят 54 тона. Това са чисти суровини, сортирани в сепариращата инсталация на ЕКОПАК във Варна и предадени за повторна преработка в рециклиращите предприятия.

Проектът за разделно събиране в Добрич стартира през септември 2007 година с разполагането на 450 цветни контейнера тип „бобър”: сини, жълти и зелени, разпределени в 150 точки в града. Контейнерите се извозват от фирма „Шеле България” по определен график. С един курс на камионите трябва да се вдига само един цвят контейнери – по този начин се гарантира, че няма да има смесване на разделно събраните суровини. Хората също могат да контролират този процес, като сигнализират за нередности при употребата или извозването на контейнерите на безплатната Зелена телефонна линия на ЕКОПАК: 0800 1 5253.