Увеличават полицаите в малките населени места
Увеличават полицаите в малките населени места / Дарик Добрич
Увеличават полицаите в малките населени места
52316
Увеличават полицаите в малките населени места
  • Увеличават полицаите в малките населени места

Ще бъде увеличен броят на полицаите в малките населени места, които са по-уязвими за извършване на престъпления. Това съобщи на брифинг в Областна дирекция на МВР - Добрич директорът й комисар Стефан Йончев. Отчетът за изтеклата 2011 г. показва, че в региона са се увеличили битовите кражби и действията по предоствратяването им ще бъдат приоритет през 2012 г..

Служителите, които ще решават проблемите в селата и малките градчета, ще бъдат пренасочвани от други дейности, а не новоназначени, уточни Йончев. Сред уязвимите места в Добричко са вилната зона, простираща се от Кранево до Каварна, и отдалечените от областния център села с много безстопанствени имоти - главно в общините Шабла и Крушари, посочи директорът. Там през зимния сезон, главно роми, се насочват за кражби основно на черни и цветни метали. Има посегателства и в голф комплексите, въпреки охраната в тях.

Пренасочването на полицаи в малките населени места и засилването на ролята на районните инспектори е политика на МВР, посочи и директорът на Главна дирекция "Криминална полиция" Ангел Антонов, който бе гост в Добрич. Той поясни, че се очаква след юни да бъдат обединени неговата и дирекция "Охранителна полиция". Комисар Йончев посочи, че в Добричко т.нар. "квартални полицаи" поддържат редовна връзка с жителите от своя район, особено със самотно живеещите, като по селата се провеждат регулярно срещи с хората, с кметове и кметски наместници.

През 2011-а са намалели грабежите в областта и разкриваемостта им е висока, отчитат също от полицията.

Чуйте повече от комисар Йончев в аудиото.