Увеличава се броят на съставените актове за административни нарушения
Увеличава се броят на съставените актове за административни нарушения / netinfo

Има значително увеличение на съставените актове за административни нарушения от началото на годината до сега в сравнение със същия период на 2007 г., съобщи шефът на добричката Инспекция по труда Младен Мартинов. До момента са съставени 343 акта, докато през миналата година са били с около 100 по-малко.

Трудовите инспектори вече правят актове и за по-маловажни нарушения, за които до сега се даваха само предписания за отстраняването им. Така се повишава взискателността ни към работодателите, обясни Мартинов. Това е един вид превантивна дейност, насочена към намаляване на броя на трудовите нарушения предвид десетократното увеличение на глобите, залегнало в промените в Кодекса на труда. Очаква се те да бъдат утвърдени от Народното събрание до края на годината.

Около 250 хил.лева са дължимите от фирми суми по съставени от инспекцията актове. Само 120 000 лева обаче са събрани, което е малко над 50%, съобщи още Мартинов. 13% от съставените 343 акта са обжалвани в съда. Магистратите са се произнесли с решения по 27 случая, като е отменен само един акт. Младен Мартинов прогнозира, че с драстичното увеличение на налаганите глоби ще се повиши и броят на работодателите, които ще обжалват актовете в съдилищата.