Установиха незаконен строеж в Иканталъка
Установиха незаконен строеж в Иканталъка / netinfo

Един незаконен строеж на плажната ивица в рамките на Добричка област е установен при проверки на Дирекция "Национален строителен контрол". Обектът е в местността "Иканталъка" край Каварна, съобщи зам.областният управител Владимир Калчев.

Според изискванията на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който е в сила от 1 януари т.г., са проверени 129 плажа в страната. На стопаните на 83 от тях са съставени общо 193 констативни акта.

На територията на Добричка област има 41 плажа с площ 1600 декара. 8 от тях са отдадени на концесия. Тази година изтича 10-годишният концесионен договор за плажа в курорта Албена. В тази връзка съгласно чл.16, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за концесиите МРРБ излиза с мотивирано предложение за откриване на процедура за предоставяне на концесия на плажа в Албена.

Общо 7 са плажовете по Черноморието, за които концесионните договори трябва да бъдат подновени.

Със Закона за устройство на черноморското крайбрежие вече се дава право 30% от приходите от договорите да влизат в хазната на общината, на чиято територия се намира плажът, припомни зам.областният управител.

Обмисля се срокът на концесиите на плажните ивици да бъде увеличен на 20 години, каза още Владимир Калчев. За малките морски плажове ще се сключват договори за 5-годишно ползване. Нежеланите за стопанисване ивици се обявяват за неохраняеми. Предстоят проверки за състоянието на плажовете в Добричка област.