Успяха да изгонят враните пред общината
Успяха да изгонят враните пред общината / Дарик Добрич

Успешен се оказва последният опит на общинска администрация Добрич да се справи с нашествието от посевни врани пред сградата, където се помещава на ул."България" 12. Рано тази пролет, преди периода на гнездене, от общината предприеха изрязване на короните на дърветата в съседство, където в последните 2-3 години се заселваха все повече птици, озвучавайки и мърсейки района. Това бе поредният ни опит да се справим с проблема, каза за Дарик ландшафтен архитект Ганка Пенева от дирекция "Устройство на територията, инфраструктура и околна среда". Тя подчерта, че този метод не вреди нито на враните, нито на дърветата, които ще оформят отново за няколко години по-гъсти корони. Другият вариант е с мрежи, но там може птиците да се оплетат и загинат.

Изрязани са короните на всички видове дървета, които са подходящи за гнездене, с по-силни клони - главно чинари и кестени. Ефектът от подрязването ще бъде поне 2-3 години, смята специалистът. След акцията пред общината, много врани обаче са се преселили около Органова зала. Ганка Пенева коментира, че не забелязва голямо струпване, но ако се появи такова, ще се подходи към рязане на клони и там, през есенно-зимния сезон.

Биологът Стоян Нонев от отдел "Природа" на Регионалния исторически музей каза за Дарик, че тези птици идват при хората, защото тук намират спокойствие за гнездене, а и времето в градовете е по-топло и безветрено от поясите по полето например. Враните обичат да са на колонии, а не по самотни дървета, за да се предпазват едни-други, което прави градинките с чинари и кестени удобни. Храната им са телени червеи, каквито намират в полетата край града, добави специалистът.

Успяха да изгонят враните пред общината
netinfo

Приключило е за тази година кастренето на ниски клони и храсти в община Добрич, съобщи още Ганка Пенева. В момента служители на дирекция "Озеленяване", правят обходи и изследват за стари и наранени дървета, които често се налага да бъдат отсичани. В повечето случаи до такива действия се прибягва след сигнал от граждани. Зеленината в Добрич е застаряла и се налага премахването на доста дървета, като общината след това засажда нови, каза още Пенева.

Успяха да изгонят враните пред общината
netinfo