Условни присъди за добричлии, източвали  ДФ Земеделие
Условни присъди за добричлии, източвали ДФ Земеделие / netinfo
Условни присъди по три години с пет годишен изпитателен срок получиха от Районен съд – Добрич трима от общо четирима обвиняеми по наказателно дело за неправомерно получени средства от държавен фонд „Земеделие”. Веселин Стойчев, Севдалин Димитров и Христо Стойков бяха признати за виновни в изготвяне на фалшиви договори за аренда, на чиято база са били регистрирани като земеделски производители. Те са получили като субсидия над 582 тона амониева селитра през 2003 година от фирма „Афер – България” в Девня. Четвъртият обвиняем – Венцислав Първанов получи 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок, заради това, че доброволно е разкрил в полицията за изготвянето на фалшивите документи.

Делото се гледа по съкратена съдебна процедура. Районната прокуратура поиска ефективни присъди – по 4 години лишаване от свобода за Веселин Стойчев и Севдалин Димитров, 3 години за Христо Стойков и условно – 3 години за Венцислав Първанов.

Според прокуратурата престъпното деяние е било улеснено от тогавашния експерт в добричкия клон на ДФ „Земеделие” Динчер Хаджиев, който не е направил необходимите проверки на договорите. Хаджиев е бивш областен управител на Добрич и срещу него е образувано отделно досъдебно производство по случая.

Според защитата на осъдените престъплението не е доказано, защото липсват доказателства, че обвиняемите са получили амониевата селитра.

Присъдите могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Добрич.