Уроци по българщина в Историческия музей
Уроци по българщина в Историческия музей / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Регионален исторически музей - Добрич участва в проект „Български искрици". Всяка неделя, от 10.30 ч. във Възрожденското училище, което се намира в административната сграда в комплекс "Стария Добрич", ще се провеждат занимания с деца от добрички училища. Първото събитие е с участието на ученици от ОУ „Христо Смирненски" и СОУ "Св.Клмент Охридски". Уроците са отворени и за свободни посещения. Те ще продължат през цялата учебна година, като в края ще има и представяне на резултатите. Ще се търси и връзка с български училища в чужбина, където изложбата с произведенията и децата да гостуват.

Уроци по българщина в Историческия музей
netinfo

В проекта ще се обогатят знанията научениците за миналото на българите, за техните бит, култура и умения, и ще им бъдат преподадени елементарни умения за работа с дърво, кожа, текстил. По време на практическите занимания учениците ще бъдат разделени на две групи: момичета и момчета. Момичетата ще изработват салфетка, каре, книгоразделител, мини национални костюми, кукли, коланче, игленик, а момчета - стрела, кожена пунга, щит, шапка, терлици, колан с тока, средновековни играчки. През декември ще започне и поставянето на две театрални пиеси по Чудомир.

Проектът е по идея и разработка на Магдалена Петрова - управител на „Българска шевица". В екипа са включени обучителите Капка Кръстева, Анита Радева и Йордан Сивков, които преподават на децата история, везба и изработка на оръжия и аксесоари. В проекта са предвидени и посещения на тъкачницата в "Стария Добрич".

Уроци по българщина в Историческия музей
netinfo