Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва 60-годишнина
Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва 60-годишнина / Дарик Добрич, архив

Университетската ботаническа градина - Балчик отбелязва 60 години от създаването си. Патрон на честванията е президентът Росен Плевнелиев.

Днес входът в градината ще бъде свободен до 17.00 ч. Във фолклорна програма ще участват формации към Клуба на военноинвалидите и НЧ „Васил Левски" в Балчик, както и от читалище „Свобода" в с. Гурково.

Студенти от Биологическия факултет и от Студентския клуб за образование и развитие с екологичен център „С.К.О.Р.Е.Ц." на СУ „Св. Климент Охридски" ще представят постери за орнитологичното и херпетологично разнообразие в района на градината, разнообразието на безгръбначни животни и лечебните растения и билки на територията на Защитена местност „Ботаническа градина гр. Балчик".

В програмата на честванията са включени още изложение на кактуси, представяне на изработени от студенти сувенири, посветени на биоразнообразието, както и тематични беседи.

За най-малките гости ще има ботанически работилници. В началото на деня ще се проведе защита на дипломни работи на магистранти от специалност „Екомениджмънт" към Балканския екологичен център (БЕЦ) на УБГ - Балчик и Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

В 19.00 ч. ще започне академично тържество. Ще бъдат поднесени венци на паметната плоча на акад. Даки Йорданов - създател на ботаническата градина. Градинското тържество ще продължи с концерт на Оркестъра на Военноморските сили.