Унищожиха 6 кг храни без етикети
Унищожиха 6 кг храни без етикети / netinfo

За периода 20 до 27 юли, във връзка с летния туристически сезон, инспекторите от отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните-Добрич извършиха проверки на 75 заведения за обществено хранене и 28 търговски обекта за храни. Издадени са 15 предписания. Най-често констатирани нарушения са по сграден фонд и документация.

Съставен е един акт за установяване на административно нарушение. Унищожени са 6,3 кг. храни от животински произход без етикетировка.

В приемната на ОДБХ-Добрич в курорта „Албена” не са постъпвали жалби от граждани за обекти, намиращи се в курортната зона на област Добрич. Телефонът на приемната е 0882 469 247.

През миналата седмица инспектори от отдел “Контрол на храните” извършиха 217  проверки в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. Издадени са 22 предписания и са съставени 3 акта за установяване на административно нарушение. Най-често срещаните нарушения са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение на храни, храни с изтекъл срок на съхранение. Възбранени и насочени за унищожаване – 47 кг. храни от животински произход.

Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодовете и зеленчуците, произвеждани в България, за изминалата седмица в област Добрич са издадени 28 сертификата. Сертифицирани са общо над 7 тона оранжерийни краставици, 2,7 тона оранжериен пипер, 44 тона полски пипер, 2,1 тона полски домати и половин тон оранжерийни домати.