Уникални бижута, сувенири и козунаци излагат на добричкия великденски базар
Уникални бижута, сувенири и козунаци излагат на добричкия великденски базар / Дарик Добрич

До 16 април ще продължи Великденският базар на площад "Свобода", информират от общината. На него отново се представят художествени и приложни занаяти. С авторска керамика, бижута, шапки и аксесоари, керамични пана и часовници участват добрички творци, които се представят чрез Бизнес центъра. Гостува майстор от Варна, показващ уникални икони с естествени полускъпоценни камъни от Родопите; Огнян Пендичев от София - с бижута и аксесоари с нестандартни дизайнерски решения; ателие „Дайра"- София - с бижута и сувенири от над 30 вида естествени полускъпоценни камъни. Сред авторските произведения има голямо разнообразие от изделия от камъшит от Силистра; художествен текстил, халища и прежди от Севлиево; градинска и битова керамика от Троян.

На Великденския базар може да се намерят и козунаци. Те са приготвени от членове на Регионалния съюз на хлебари и сладкари. Сред продуктите има както традиционни козунаци с различни пълнежи, така и приготвени в различни форми - на агне, венци и др.. Кулинарни щандове имат и Международен колеж и Българската асоциация на хотелиери и ресторантьори.

По време на базара, върху 5 големи великденски яйца с височина един метър, ще демонстрират своя талант малки художници, възпитаници на школа за изобразително изкуство при читалище "Йордан Йовков", Ателие "Стела и Дара", Детска школа за изобразително изкуство при Младежки център, Детско ателие по изобразително изкуство "Палитра". Произведенията ще бъдат поставени на Велики четвъртък - 12 април, в градинките зад сцената на пл.„Свобода". Във форма на яйца около базара са оформени лехи от теменужки, допълват от общината.

На Великден - 15 април, в градинките зад естрадата ще бъде подредена изложба на рисунки на възпитаници на СОУ "Св. Климент Охридски". Празникът добричлии ще могат да споделят с магията на танците на представителна фолклорна танцова студия „Добруджа", които ще се изявяват на сцената на пл. „Свобода".