Учредиха Черноморска ривиера - Добруджа с цел популяризиране на Северното Черноморие
Учредиха Черноморска ривиера - Добруджа с цел популяризиране на Северното Черноморие / Дарик Добрич
Учредиха "Черноморска ривиера - Добруджа" с цел популяризиране на Северното Черноморие
87943
Учредиха "Черноморска ривиера - Добруджа" с цел популяризиране на Северното Черноморие
  • Учредиха "Черноморска ривиера - Добруджа" с цел популяризиране на Северното Черноморие

Повишаване на туристическия потенциал на Северното Черноморие и налагане на бранд „Черноморска ривиера - Добруджа” за превръщането на региона в целогодишна дестинация, атрактивна за международните туристически пазари и у нас е сред основните цели на новоучреденото Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Черноморска ривиера – Добруджа”.  Това стана ясно по време на днешната учредителна сбирка на новата организация в курорта Албена.

Седалището на Сдружението ще е в Каварна, а негов председател ще е Дарина Аргирова  – председател на туристическо сдружение „Каварна”. Сред учредителите на организацията са Бранимир Ханджиев – главен директор „Международни организации и програми” в Българска стопанска камара, регионалните представители на БСК в общините Балчик, Каварна и Шабла, представители на курорта Албена. Предстои в сдружението да бъдат поканени и представители на туристическия бизнес от Северното Черноморие, на голф комплексите в региона, неправителствени и общински браншови организации от морските общини, хотелиери и ресторантьори.

Новото Сдружение си поставя за цел още развитие на нетрадиционни видове туризъм като еко, културен, конгресен, кулинарен, вело, балнеоложки, спортен и орнитоложки, обмяна на опит с румънски пратньори и съвместно участие с тях в международни програми по трансгранично сътрудничество. По този начин ще се търсят възможности за увеличаване периода на сезонната заетост, за създаване на нови бизнес обекти в региона и използване на летище Балчик за целогодишно транспортиране на велотуристи.

„Тази регионална туристическа организация няма да дублира браншовите дейности. Ние искаме да създадем една запазена марка на Черноморска ривиера Добруджа като туристически регион, защото той все още не е познат добре даже и за българите. Всички, които са се докосвали до него са страхотно възхитени от възможностите за развитие на един екологичен туризъм” – заяви  Бранимир Ханджиев.

„Работим в посока популяризиране на туризма в община Каварна, а сега се впускаме в нещо ново – насочваме се да развиваме бранда Добруджа и да представим на първо време пред румънските партньори, а  по-късно и пред света нашия красив роден край” – подчерта и новоизбраният председател на сдружението Дарина Аргирова.

В процес на обсъждане е и конкретната дейност на Сдружението. Има идеи за създаване на велоалея от Албена до Дуранкулак с цел развитие на велотуризма, за  възобновяване на рали „Албена”, но с участието на електроавтомобили и за организиране на регата по Северното Черноморие.

Чуйте още за новото Сдружение от Бранимир Ханджиев в звуковия файл: