Създателят на Училище за креативно мислене - Димитър Христов
Създателят на Училище за креативно мислене - Димитър Христов / Дарик Добрич
Поредна гражданска инициатива тръгна в Добрич. Тя се нарича Училище за креативно мислене. Идеята и реализацията са на художника-фотограф Димитър Христов (54ka), който е домакин и организатор на събитието, провеждащо се в клуб „The Maze”.
 
Всеки петък вечер в 19.00 ч. започва среща на творящи хора. Дава се открита сцена за изява на всеки желаещ да представи себе си и работата си. Няма ограничения, освен да не се говори за бъдещи проекти, а само за изпълнени или дела, които са в ход. Добре дошли са визуални артисти, поети и писатели, фотографи, музиканти – артисти или изкушени от творчеството хора. Може да споделите повече за своето хоби или за творец и стил, които харесвате. Идеята е да се оформи място за срещи на кръг от съмишленици, споделя организаторът, който пояснява, че е започнал инициативата, защото в Добрич досега не е намирал своя среда.
 
Събиранията имат и определени правила, които напомнят игра. Най-напред си купуваш пропуск – цената предварително е 3 лева, а на място – 5 лева. Христов е подготвил теми, от които всеки петък се теглят по пет – за следващия  път. По темите всеки може да сподели свои произведения. Престрашил се да излязат пред публиката, получават безплатен пропуск за следващия петък.
 
Важно правило е да не се споделя в аванс какво ще има на предстоящото събитие. Целта е всички да са активни, да искат да се включат, да не чакат някой виден гост и да бъдат само зрители, казва Христов. Той се надява никога да не се изчерпят вдъхновените и креативните в Добрич. "Ако твориш, ти винаги ще има какво да споделиш", смята той.
 
Вече се проведоха две сбирки на Училището за креативно мислене. На първата самият организатор представи себе си. На втората стана дума за калиграфията и стиймпънка, ръкоделстването с хартия и др. материали. Показани бяха и много фотоси.

Димитър Христов обещава да кани и именити лектори със световни постижения във визуалните изкуства. Кога – няма да се знае предварително…