Учениците от Отец Паисий: Искаме си училището!
Учениците от Отец Паисий: Искаме си училището! / Дарик Добрич
Учениците от "Отец Паисий": Искаме си училището!
53479
Учениците от "Отец Паисий": Искаме си училището!
Учениците от "Отец Паисий": Искаме си училището!
Учениците от "Отец Паисий": Искаме си училището!
  • Учениците от "Отец Паисий": Искаме си училището!
  • Учениците от "Отец Паисий": Искаме си училището!
  • Учениците от "Отец Паисий": Искаме си училището!

Ученици, родители и учители от ОУ"Отец Паисий" се включиха в протестно шествие срещу решението на Общинския съвет на Добрич от следващата учебна година учебното заведение да бъде закрито. Децата носеха плакати "Училище със 112- годишна история не трябва да бъде закрито", "112 години история потъпкани! Срамота!", "Искаме да бъдем чути! Искаме справедливост! Засрамете се!".

Шествието тръгна от двора на училището и спря пред сградата на кметството, където децата скандираха "Искаме си училището" и "Излезте", но никой от общината не излезе да говори с тях.

Решението за закриване на две общински училища - ОУ"Отец Паисий" и ОУ"Бачо Киро" бе взето от Общинския съвет на 27 март тази година. Основната причина е намалелият брой ученици. Протестиращите от "Отец Паисий" отбелязаха, че не приемат този мотив.

Председателят на инициативния комитет срещу закриването на училището Стефка Йовева съобщи, че в общината вече е внесено искане  за отмяна на решението на Общинския съвет. Ако това не стане и министърът на образованието подпише заповед за закриване на учебното заведение, родителите ще атакуват решението по съдебен път, заяви Йовева. По думите й в министерството е изпратена подписка в защита на учебното заведение, както и заявленията на всички родители, които желаят през следващата учебна година децата им да продължат да учат в това училище.

Финансите на учебното заведение се управляват добре и от 2008 година то е с приходен остатък над 30 хил. лева, отбеляза още Йовева.

Децата са достатъчно, оттук нататък учениците от 3 и 4 клас ще учат по цял ден и базата ще се запълни, посочи друг родител. Огорчени сме, че искат да отнемат училището на децата ни, сподели майка на второкласник от "Отец Паисий".

Протестираме, защото искаме градът да чуе, че най-старото училище в Добрич трябва да се запази, казаха още родителите.

Според тях базата на учебното заведение е много добра, учителите са квалифицирани и децата получават отлична подготовка. Сега училището има 154 ученици и 25 деца в предучилищна група.

Думите на Стефка Йовева, родителите и протестиращите ученици можете да чуете в прикачените файлове.