Ученици стажуваха по проект в ТСБ - Добрич
Ученици стажуваха по проект в ТСБ - Добрич / ТСБ - Добрич

Четирима ученици от специалност „Оперативно счетоводство” във финансово-стопанската гимназия „Васил Левски” преминаха успешно практическо обучение в Териториалното статистическо бюро – Добрич по проект «Ученически практики», информираха от бюрото. Проектът е осъществен от Министерството на образованието и науката, има за цел да подпомогне професионалните училища при организирането и провеждането на ученическите практики и се изпълнява в партньорство с професионалните гимназии, общообразователните училища с паралелки с обучение по професии и професионалните колежи в България. Финансовата подкрепа за обучението е по ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

От ТСБ – Добрич са предоставили възможност на учениците за придобиване на практически опит и усъвършенстване на техните умения. Практическото обучение се е провело в съответствие с изучаваната от учениците професия в рамките на 240 астрономически часа в реална работна среда. Програмата за позицията „статистик” е включвала участие в събирането и обработването на статистически данни за изследванията от Националната статистическа програма. Стажантите са били запознати и с утвърдената методология и организация за провеждане на статистическите изследвания.

Учениците са усвоили основни умения за работа с информационните системи на НСИ и са се запознали с месечната, тримесечната и годишната отчетност на фирмите и организациите от област Добрич. След приключване на практиката, учениците са получили сертификати за успешно приключване на обучението.