Ученици преписват тефтерчето на Левски
Ученици преписват тефтерчето на Левски / dobrich.bg

Кампания за ученически преписи на най-хубавото от творчеството на Васил Левски или произведение за него стартират по повод 140-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата от Народно читалище „Йордан Йовков” и Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” в Добрич/ ФСГ/. Учениците от гимназията слагат началото на инициативата с препис от тефтерчето на Апостола. Освен него те възнамеряват да препишат в рамките на учебната година и някои от писмата на Левски - до Филип Тотю, до Христо Големия, до Панайот Хитов, статии на Дякона, излизали в издавания в Браила в. "Свобода", както и стихотворения, посветени на Апостола и делото му. Покана да се включат в инициативата на училището ще бъде отправена и към гражданите на Добрич. Краят на кампанията ще бъде обявен на 01.11.2013 г. с организиране на общоградска изложба, включваща всички преписи.

По повод 140-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата с тържествен водосвет ще бъде осветен барелефът на Васил Левски, поставен на сградата на  Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” в Добрич. Барелефът е изработен от Виргиния Тодорова - преподавател в Художествената академия, като средствата са изцяло дарения от учениците на гимназията.

В програмата по отбелязването на годишнината от гибелта на Апостола са включени още моноспектакъл "Епопея на забравените", отличаване на най-добрите есета за Левски, викторина за живота и делото на Апостола, както и музикално-сценичен спектакъл, изпълнен от състав на училището.

В гимназията ще бъде открита постоянната експозиция за патрона на училището, която включва портрети и няколко специално изработени табла за Апостола на Свободата.