Ученици правят триизмерна анимация на нос Калиакра
Ученици правят триизмерна анимация на нос Калиакра / netinfo
Проект – триизмерна анимация на нос Калиакра със заглавие “Калиакра - поглед в миналото” бе представен днес в Община Каварна пред кмета Цонко Цонев от двама ученици от Природоматематическата гимназия в Разград. Проектът е изработен от възпитаниците на ПМГ “Академик Никола Обрешков”  Георги Василев и Павел Петров, ученици в 12 клас. С тази анимация те ще се явят на Националната олимпиада по информационни технологии, която ще се проведе на 17 и 18 май 2008 г. в София.

Работата по проекта е отнела седем месеца на Георги и Павел. Анимацията представлява триизмерен модел на Калиакра и показва как е изглеждала крепостта в древността. Всеки от зрителите сам избира маршрута, който иска да премине. Миналата година двамата съученици са се явили на същата олимпиада с разработен проект на древния град Абритус. Тази година, по време на екскурзия на нос Калиакра, младежите са били пленени от красотата му и са решили именно той да бъде обект на новия им проект. „Избираме исторически теми за работите си, защото смятаме, че те са любопитни за хората”, каза Георги Василев.

Младежите дариха произведението си на община Каварна. От своя страна кметът Цонко Цонев им подари рекламни материали и DVD-то на Manowar„Live In Bulgaria - Kaliakra Rock Fest 2007”.