Ученици от ФСГ представят българската музика пред свои връстници в Белгия
Ученици от ФСГ представят българската музика пред свои връстници в Белгия / dobrich.bg

Трима ученици и двма преподаватели от Финансово-стопанска гимназия заминават за поредната работна среща по проект  „Регионална и културна идентичност на младите хора в епохата на глобализацията”, която ще се проведе в белгийския град Гент. Проектът се осъществява на немски език по секторна програма „Коменски” на приключващата програма „Учене през целия живот”.

Тема на срещата е „Музика”. За Белгия дванадесетокласниците Елена Янакиева и Виктор Стоянов, както и единадесетокласничката Ирена Георгиева са подготвили презентация за особеностите на българската народна музика, за традициите, пренесени в поп и рок музиката, както и за вечните български песни. Презентацията ще бъде съпътствана от вокални и бийт-бокс изпълнения на живо. Тримата гимназисти ще участват в игри и в уъркшоп за перкусионисти и нестандартни танци, в заснемането на филм на младежка тематика и в голямо музикално шоу. На него добричките ученици ще имат възможност да покажат своя музикален талант. В концерта ща вземе участие и бившата възпитаничка на ФСГ „Васил Левски” Гергана Великова, която понастоящем живее и учи в Гент.

 

Съпътстващата програма на срещата в Белгия е много наситена. Освен прием в кметството на Гент предстоят посещения на няколко музея, както и еднодневна екскурзия до Брюксел с посещение  на сградата на Европейския парламент.