Учат стопаните как да отглеждат орехи и лешници
Учат стопаните как да отглеждат орехи и лешници / dariknews.bg

Областният офис на Националната служба за съвети в земеделие организира семинар за земеделците, които отглеждат лешници и орехи. Обучението ще се проведе на 21 ноември от 10.00 часа в залата на Областна управа.

Предвидени са лекции на тема „Технологични моменти при създаване и отглеждане на трайни насаждения от орехи и лешници”. Пред добруджанските стопани ще говори доц.д-р Кирил Славов – хоноруван преподавател по овощарство към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”. Присъстващите ще научат и за възможностите за субсидиране по национални и европейски програми. Лектор по темата ще бъде Илиана Ташева – главен експерт в областния офис на службата за съвети в земеделието.

Интересът към отглеждането орехи и лешници в региона се засили през последните 4-5 години, след отваряне на мерките „Млад фермер” и „Подпомагане на полупазарните стопанства” от Програмата за развитие на селските райони, коментира за Дарик Илиана Ташева. Тези две култури са подходящи и за кандидатстване по мерките за развитие на биологично земеделие, на които ще се залага и през следващия програмен период, отбеляза Ташева.