Учат ни как да изхвърляме електронните отпадъци
Учат ни как да изхвърляме електронните отпадъци / Дарик Добрич

Национална кампания за популяризация на проблема с електронните отпадъци гостува в Добрич. В рамките й ще се открие изложба „Е-Отпадък? Отпадък е!" - от 18.00 ч. в кино-клуб "Икар". Експозицията е пътуваща, състои се от 9 голямоформатни пана, и ще обиколи цялата страна. Нейната цел е да накара хората да погледнат с други очи на мобилния си телефон, лаптопа, телевизора и другата битова техника.

В рамките на откриването ще се прожектира едночасовият испански филм „Купи, хвърли, купи" и ще се състои дискусия за излезлите от употреба електроуреди.

Информационната кампания започна през юни т.г.. Тя се провежда от мрежата за управление на електронни отпадъци в България BEWMAN. Събитията са насочени към широката общественост и използват игрови и интерактивни похвати за разясняване на опасностите от неправилното третиране на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. Българската мрежа от неправителствени организации е част от Балканската застъпническа мрежа за управление на електронните отпадъци BEWMAN, създадена в Македония, Сърбия, Хърватия, Великобритания и България благодарение на предприсъединителна помощ на ЕС.

Националната мрежа за България се състои от организации от Бургас, Варна, Добрич, Ловеч, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора и Търговище, всяка от които ще проведе по три събития за местната общност в своя регион. Ще бъдат разпространени и дискутирани информационните материали по международния проект - брошури, фланелки, стикери, плакати, пътеводител за популяризиране на законовата рамка и добрите практики за управление на е-отпадъците.

В кампанията става ясно, че ако 200 домакинства изхвърлят старите си компютри на сметището ще захвърлят с лека ръка повече злато, отколкото може да се добие от 17 тона златна руда. Както и че 1 тон мобилни телефони могат да съдържат 3,5 кг сребро и 130 кг мед, а CRT телевизорите - от 2 до 4 кг олово, което може да замърси водата и почвата, ако се хвърли на полето. Статистиката показва, че всеки европеец генерира около 17 до 20 кг електронни отпадъци годишно. Пътуващата изложба представя начини как да се рециклират, за да е полезно за хората и околната среда.