Участниците в изборите ясни до 6 април
Участниците в изборите ясни до 6 април / netinfo

Районните избирателни комисии ще бъдат назначени до 27 март, а срокът за регистрация на инициативните комитети е до 1 април. 9 април пък е крайният срок, в който инициативните комитети могат да регистрират независими кандидати. Това съобщи председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова в „Седмицата” на Дарик.

„Коалициите могат да се разпадат до момента, в които изтича крайният срок за регистрация на нейните кандидати - 35 дни преди изборния ден, това е 6 април”, уточни тя. Медарова акцентира още, че когато се регистрират инициативните комитети не е нужно те да плащат депозит от 10 000 лева, плащането става при регистрацията на самия кандидат.

Медарова разясни и възможностите на хората, които активно участваха в протестите в страната, да се включат в предстоящите избори. „Ако те не са членове на партии или коалиции от партии, в качеството си на кандидати, биха могли да участват като независими кандидати. Правилото по закон е, че независимите кандидати се издигат от инициативни комитети, те се създават от 3 до 7 избиратели, практически няма ограничения за това да бъде създаден един инициативен комитет и той да издигне кандидат за народен представител”, посочи Медарова.

Според председателя на ЦИК основният проблем, който сега стои на дневен ред, е това, че промените в Изборния кодекс станаха факт непосредствено преди насрочване на изборите. „Те отразяват определени обществени реалности, но сроковете, в които трябва да бъдат реализирани са твърде кратки”, уточни Медарова. С промените в Изборния кодекс ЦИК става юридическо лице, има своя администрация и ред ангажименти - да предава заседанията си онлайн, да поддържа регистри, да създаде интернет страници за всички 31 районни избирателни комисии, които също да излъчват онлайн заседанията си.

В последния ден на февруари президентът Росен Плевнелиев обяви, че предсрочните избори ще се проведат на 12 май. До ситуацията се стигна след като на 20 февруари Бойко Борисов подаде оставката на управлявания от него кабинет. На 12 март държавният глава представи служебния кабинет, който ще бъде начело на страната до провеждане на изборите.