Убиха съквартирант на добричлия в Студентски град
Убиха съквартирант на добричлия в Студентски град / Дарик Добрич, архив

19-годишeн студент е бил намушкан смъртоносно при сбиване в Студентски град в София. Жертва на мелето, станало тази нощ в блок 23, е Марио Данчев от Перник. Инцидентът е станал в стая в общежитие на УНСС. В разпрата са участвали четирима младежи, всичките на 19 г., сред които и братът на убития Марио - Мартин, както и момче на име Илко от Добрич.

"Сигналът е подаден към 3,15 часа в Седмо Районно управление на полицията. Съобщено е, че в общежитие в Студентски град има сбиване и труп на мъж. На мястото е изпратен патрул. Установено е, че между 2,40 ч. и 3 ч. е възникнал скандал между четирима души, първокурсници, студенти в УНСС. Вследствие на сбиването едното момче е получило прободно-проникваща рана", каза пред Дарик директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Валери Йорданов. Сигналът е подал пазачът на общежитието.

По думите му, при първоначалните изследвания с дрегер, две от момчетата са дали положителна проба за алкохол, като едното момче е било с 1,85 промила. Третото момче не е пило, показва проверката. Предстои да им бъде направен кръвен тест за алкохол, както и за наркотици.

Старши комисар Валери Йорданов допълни, че четиримата участници в скандала не са криминално проявени. При огледа са намерени веществени доказателства.

Братята близнаци Марио и Мартин живеели в една стая с Илко от Добрич. Братята не се разбирали с него, често имали конфликти и добричлията няколко пъти се опитал да се премести в друга стая.

От събраната информация за хронологията на събитията става ясно, че във вторник вечерта Марио и Мартин излезли със свой приятел от Перник. Мартин се прибрал в общежитието късно през нощта, видимо употребил алкохол, събудил съквартиранта си Илко, но той не искал да отключи вратата. Марио се ядосал и отишъл да извика брат си и приятеля им. Трите момчета се върнали пред стаята и започнали да блъскат по вратата, настоявайки Илко да отвори. След като той отключил вратата, между четиримата започнало мелето, което завършило фатално.

На въпрос какви мерки трябва да се вземат, за да се избегнат подобни случаи, старши комисар Валери Йорданов заяви, че много трудно би коментирал такова нещо, защото скандалът е станал в стая в общежитието и не би било реалистично да се мисли, че във всяко едно общежитие и на всеки етаж може да има полицаи.

"По-скоро бих апелирал да се обърне внимание на режима на заведения, които се намират в Студентски град, тъй като изпращаме нашите деца там, за да повишат своето образование, а не за забава и веселба. За установяване на по-строги мерки по отношение на пропускателния режим на студентските общежития, въвеждане на разумен час, в който да може да се влиза в общежитията или да се контролира достъпа", каза още директорът на СДВР.