Търсят терен за приют за кучета в община Добричка
Търсят терен за приют за кучета в община Добричка / снимка: Валентина Добринчева

Община Добричка и Добрич обединяват усилията си за справяне с проблема "бездомни кучета", съобщи кметът Детелина Николова в ефира на Дарик. Тя се е обърнала за подкрепа към областния управител, за да се намери подходящ терен за постоянен приют. Такъв, който да отговаря на хигиенно-санитарните норми, няма на територията на град Добрич, тъй като той трябва да е и на 300 м от жилищни имоти, поясни Николова. Затова се търси сътрудничество с община Добричка. Нейният кмет Петко Петков е обещал, че ще започне разговори с кметовете на населени места. Николова съобщи, че най-предпочитан, който вече е предложен на Петков, е терен в землището на село Бранище.

Готови сме, каза кметът, ако се стигне до решение и избор на мястото, да заложим средства в бюджет 2010, за да започне проектирането и изграждането на приют за безстопанствени кучета.

В момента, във временния приют в Добрич има 75 кучета, съобщи Детелина Николова. От началото на експлоатацията му - в средата на юли т.г., са прибрани 223 животни, от които 62 са кастрирани. Всички са обезпаразитени и ваксинирани срещу бяс. 146 кучета са върнати на улицата, тъй като така повелява законът, поясни кметът, като 16 от тях - по молба на граждани. Само 2 животни са били осиновени. Ако се заловят кучета с агресивни реакции, след 14-дневен престой в приюта, те се евтаназират, допълни Николова.