Търсят още доказателства по делото на Филчо Колев
Търсят още доказателства по делото на Филчо Колев / netinfo

Добричкият окръжен съд разпореди да бъдат събрани нови доказателства от държавни ведомства и търговски партньори на „Стан - Тех" ЕООД по наказателното дело срещу изпълнителния директор на дружеството - 60-годишния Филчо Колев от Пловдив. Той е обвиняем, че през периода 1 юли 1998 година - 3 май 1999 година като пълномощник на ЕООД „Стан - Тех" противозаконно е присвоил 12 247 тона пшеница и 1 485 тона царевица. Продукцията е била собственост на 20 земеделски кооперации и арендатори, а всичко е на обща стойност 1 870 514 476 неденоминирани лева. Обсебването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. 

Днес Добричкият окръжен съд разпита 7 свидетели и прие изисканите от Окръжен и Апелативен съд - Пловдив преписи от решения по наказателни и търговски дела на подсъдимия. Приети бяха също предоставените от Добричката окръжна прокуратура и от Районните прокуратури на Добрич, Пловдив и Балчик сведения за жалби на Филчо Колев за самоуправство в негови имоти. 

Добричкият окръжен съд призова за следващото заседание по делото на 10 декември петима свидетели. Съдът разпореди държавната фирма „Зърнени храни" и частните „Мелница Лом", „Доминион грейн" и „Луи Драйфус" да представят документи за сделки, сключени между тях и „Стан - Тех" ЕООД през 1998 година. Съдът изиска от поделенията на НАП в Добрич и Пловдив информация за сделки и за евентуални данъчни ревизии на „Стан - Тех". Поискано бе също пристанища - Варна, Балчик и Бургас и митниците там да предоставят сведения за моторен кораб, за който се твърди, че товарен със зърно от фирмата на подсъдимия.