Търсят финансиране за реконструкция на Военното гробище
Търсят финансиране за реконструкция на Военното гробище / Дарик Добрич

Община Добрич кандидатства с проект за реконструкция на Мемориален комплекс "Военно гробище". Стойността му е 1 260 000 евро, очаква се финансиране по схемата за културно-историческо наследство на Икономическия механизъм на европейското икономическо пространство.

Със средствата ще бъде обновен мемориалният комплекс и ще се развива музей на открито при Военното гробище, информират от общината. Планирани са реставрация и консервация, реконструкция на каменните надгробия, алеи и зелени площи. Ремонт ще бъде направен също на параклиса и на главния вход. Има идея чрез съвременна техника да се експонират факти от времето на Добричката епопея. Ще бъде монтирано художествено осветление в комплекса, ще се поправи оградата, ще се изградят тротоара и паркоместа около обекта.

Военното гробище в Добрич е най-голямото запазено на територията на страната от времето на Първата световна война. То е свързано с боевете за града през 1916 г. В него са погребани над 3 000 воини от седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи) и четири вероизповедания. През 1922 г. признателните добруджанци със свои средства построяват параклис-костница „Св. Архангел Михаил", иконографисан от добричкия живописец Никола Тахтунов. През 2003 г. бяха открити нова временна експозиция „Добричката епопея 1916 г." и Паметна алея на знамената с флаговете на всяка държава, чиито воини са погребани в Добрич. Военното гробище е подходящо място за културно-исторически туризъм за посетители със специални интереси.