Търговците трябва да събират отпадъците си разделно
Търговците трябва да събират отпадъците си разделно / Sofia Photo Agency, архив

От началото на тази годината всички търговски обекти трябва да събират разделно отпадъците от пластмаса, хартия, стъкло и метал. Задължението е записано в нов член на Закона за управление на отпадъците, съобщи зам.-кметът на община Добрич арх. Пламен Ганчев. За изпълнение на изискването търговците трябва да сключат договори с фирми, притежаващи разрешение за дейности с отпадъци. Контролът ще се осъществява от Общината и от РИОСВ. За неспазване на изискването в закона са предвидени санкции от 3000 до 10000 лева.

Търговците не могат да ползват вече поставените в Добрич контейнери за разделно събиране, тъй като те са предназначени за отпадъците от бита, посочи още Ганчев.
Той припомни, че в града има 130 точки с контейнери за разделно събиране на отпадъци. През изтеклата година в тях са оползотворени 150 тона хартия, 39 тона стъкло и 31 тона пластмаса.

Автомобилите за опразване на цветните контейнери вече пътуват с табели, които указват какъв вид отпадък се извозва в конкретния ден. Това е направено по предложение на Общината, след получени сигнали, че разделно събрани отпадъци се смесват при тяхното извозване. Ако гражданите забележат подобно нарушение могат да сигнализират на зеления телефон на общината 60-45-73, посочи Ганчев.