Тънкостите на молекулярната кухня показаха в Добрич
Тънкостите на молекулярната кухня показаха в Добрич / netinfo
Професионална демонстрация по молекулярна гастрономия проведоха в Добрич майстори – готвачи от Асоциацията на българските професионални готвачи Евро – Ток България.

Домакин на събитието бе Кулинарната академия в града – единственото по рода си висше професионално училище в страната.

Спагети от мента и прясно мляко, хайвер от вишнев сок, босилекова пяна – това са част от предложените рецепти.

Промяна в агрегатното състояние и формата на използваните продукти е в основата на молекулярната гастрономия, която се появява като термин още в края на 60-те години на миналия век.

„Молекулярната кухня е различна, но това не означава, че е по-скъпа” – обясни заместник – председателят на Евро – Ток България Ради Стамболов. Той информира още, че Асоциацията на българските професионални готвачи работи усилено по кулинарното райониране на страната и създаването на кулинарна карта на България.

В най-скоро време група от 20 шеф-готвачи от цялата страна ще участват в демонстрационен семинар, чийто домакин ще е Кулинарната академия в Добрич.

Най-мащабното предстоящо събитие в областта на кулинарията е откриването на Световния кулинарен календар, който ще се проведе от 13 до 15 януари в София. В него ще се включат най-добрите готвачи от цяла Европа.

Още за молекулярната кулинария, чуйте от Ради Стамболов в звуковия файл. С него разговаря Таня Топалова: