Тръгна второ дело срещу контрольор на пътни такси
Тръгна второ дело срещу контрольор на пътни такси / netinfo

Добричкият окръжен съд даде ход на наказателното дело срещу 39-годишния Христо Пенев от Каварна. Той е обвиняем за това, че в периода юни - август, 2006 година системно е нарушавал служебните си задължения по събиране на винетни такси за ползване на пътната републиканска инфраструктура. Христо Пенев  е работел на ГКПП Дуранкулак като контрольор към Управление „Пътни такси и разрешителни". Според обвинителния акт той не е таксувал 2288  влизащи в страната чуждестранни леки и товарни автомобили. 

Добричкият окръжен съд конституира като граждански ищец Агенция "Пътна инфраструктура". Те претендират за  20 778  лева  и лихви към стойността на всяка винетка, дължими от датата, когато е трябвало да бъде закупена от съответния водач на влязъл в страната автомобил.

Съдът разпореди да бъдат предоставени на хартиен носител множество  доказателства от Агенция „Пътна инфраструктура", ГКПП „Дуранкулак", МВР, Митници - Дуранкулак и Добрич  за влезлите български и чужди леки и товарни автомобили, неподлежащи на контрол автомобили на КЕЙФОР и НАТО, реда за обслужването, продадените винетни стикери и други данни. Всички те не са били събрани по предвидения процесуален ред в хода на досъдебното производство. По искане на прокуратурата и адвоката на подсъдимия бяха допуснати до разпит трима нови свидетели, работели на граничен пункт Дуранкулак и пункта на Управление „Пътни такси и разрешителни" там.

Подсъдимият Христо Пенев  заяви пред съда, че не се признава за виновен и не желае да дава обяснения на този етап от делото. 
Той е завършил средно образование, женен е, не е осъждан. Ползва се с добър авторитет и няма други противообществени прояви и наказателни производства.  Процесът  ще продължи на 11 декември, когато трябва да се приемат поисканите от съда доказателства и да бъдат разпитани допуснатите по делото пет свидетели и вещо лице.