Тръгна дело за трафик на жени с 9 ответници
Тръгна дело за трафик на жени с 9 ответници / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд даде ход на гражданското дело, образувано по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 50-годишния Димитър М.Д. от Добрич и още 8 ответници. Сред тях са съпругата му Къймет Д., синът му Исмет М., брат му Шамши Ш. и неговата съпруга Сание Ш., купувачи на техни имоти - Гюрсел Ас., Румяна Хр., Красимира С. и Данаил С.

Комисията претендира да бъдат отнето от Димитър Д. и неговата съпруга имущество на обща стойност 428 347 лева. На толкова е оценено продобитото от него, за което липсват данни за законни източници и подлежи на отнемане по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от пристъпна дейност. Иска се още да бъдат обявени за недействителни по отношение на държавата сключени между него и останалите ответници договори за покупко-продажба и за дарение на недвижими имоти.

Варненският окръжен съд е признал за виновен добричлията в извършване на престъпления срещу личността. В периода януари 2007 г. - 9 ноември 2010 г., в България и Германия, той е участвал в организирана престъпна група за трафик на хора. Той транспортирал през границата на България 10 жени с цел да бъдат използвани за проститутки, като им е обещал облаги. Димитър Д. е осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3 години и 6 месеца изпитателен срок.

Комисията посочва, че общите приходи на 50-годишния и неговата съпруга за проверявания период възлизат на 8,43 минимални работни заплати, а разходите са в общ размер на 3 272 заплати. Димитър Д. и съпругата му Къймет оспорват твърденията на Комисията. Според тях част от имуществото е придобито преди 2007 г. като дарения, подаръци, със спечелени от тях средства от бостанджийство, чрез осъществявана от тях търговска дейност в Полша и т.н. Останалите ответници по делото настояват претенцията срещу тях да бъде отхвърлена като неоснователна.

Делото ще продължи на 20 март т.г..