Триумф на млади математици от Силистра на Международно състезание
Триумф на млади математици от Силистра на Международно състезание / Галина Георгиева, Силистра

Лавров венец, седем златни медала и два бронзови за силистренски математици е равносметката от Международния турнир „Математика без граници“, състоял се в Несебър.

Състезанието се проведе за трета поредна година и в него участваха ученици от първи до дванадесети клас, разпределени в осем възрастови групи. По регламент участниците преминаха през три предварителни етапа, за да заслужат участие във финалния кръг, който дава възможност за индивидуално и отборно представяне. Тази година над 900 деца от Азърбейджан, Румъния, Русия, Турция, Узбекистан и България се включиха в надпреварата. 14-сет ученици представиха Силистра, възпитаници на ПМГ „Св. Кл. Охридски“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“ и СОУ „Н. Вапцаров“.

Петокласникът Божидар Димитров от ПМГ „Св. Кл. Охридски“ е най-отличеният сред всички участници и заслужено бе възнаграден със златна купа, златен медал и лавров венец за най-добър математик в своята възрастова група. Като най-достойно представилия се участник от България той получи и статуетка „Математическа звезда“. Най-атрактивната награда от международния форум също бе за него – купа „Шампион на шампионата“. Тя се връчва от името на кмета на град Несебър на най-добрия математик в турнира. За да заслужи този трофей Божидар Димитров е постигнал впечатляващ резултат от максималните 100 точки.

Със златни медали в отборната надпревара се окичиха също и Симеон Димитров от 2-ри клас, от ОУ „Иван Вазов“, Иван Богданов и Даниел Шиков – 5-ти клас ПМГ, Десислава Нейкова и Илко Ченев от 6-ти клас от ОУ „Отец Паисий“, Рей Сато от ПМГ, а четвъртокласникът Николай Йорданов от ОУ „Иван Вазов“ е отличен с бронзов медал при индивидуалното класиране. 

Заслуга за развитието на математическите заложби у децата имат както техните родители, така и преподавателите им Анна Георгиева – ръководител на отбора и преподавател по математика в ПМГ, Теодор Дичев, Гинка Николова от ПМГ, Жела Добрева, Искра Добрева и Снежина Трендафилова.