Тричасов трилър украси финала на тенис турнира Изида къп
Тричасов трилър украси финала на тенис турнира Изида къп / netinfo

Сърбинът Александър Цветков спечели първото издание на международния турнир по тенис за мъже “Изида къп” в Добрич с награден фонд 10 000 долара. В спора за трофея той надделя над третия в схемата Богдан Леонте от Румъния с 2:1 сета, в отделните части 6:4, 6:7, 7:6. Двамата тенисисти предложиха на публиката тричасов трилър, а Цветков стигна до успеха след пълен обрат в третия решителен сет.

Първо Леонте водеше с 4:1 гейма, а след това пропусна и три мач-боула при 5:3. Драмата в тенис комплекс “Изида” приключи с тайбрек, в който сърбина надделя с 8:6 точки. За първото си място Александър Цветков получи 12 точки за световната ранглиста, 1300 долара от наградния фонд и красива купа от организаторите. В турнира на сингъл най-добре класиралият се българин бе Васил Младенов, който на полуфиналите отстъпи на шампиона.

Александър Цветков, заемащ 1320-о място в света, се оказа приятната изненада на турнира. Той напълно заслужено спечели първото място, като по време на всички срещи демонстрира стабилна игра и здрава психика. Цветков стартира в турнира с успех над представителя на домакините Пресиян Коев с 6:1, 6:0. След това победи Адам Фасс от САЩ 6:4, 6:3, а на четвъртфиналите отстрани четвъртия в схемата и третия по ранкинг българин Симеон Иванов с 6:2, 6:3.

В турнира по двойки българите изцяло доминираха. Симеон Иванов и Тихомир Грозданов триумфираха, след като надделяха над Тодор Енев и Валентин Димов с финален тайбрек с 10:7. Първата част бе за Енев и Димов с 6:2, а победителите доведоха развръзката на мача да се реши с тайбрек след 7:5 за тях във втория сет.

За първото си място Иванов и Грозданов ще получат по 12 точки за световната рaнглиста и 660 долара.

От Българската федерация по тенис поздравиха домакините от тенис клуб “Изида” за перфектната организация по време на силния турнир и заявиха, че тимът от Добрич напълно е оправдал доверието им за провеждане на турнир от такъв ранг.