Три тервелски училища получават средства за транспорт и храна
Три тервелски училища получават средства за транспорт и храна / netinfo

Три общински училища в тервелско ще получат допълнително финансиране от държавата. Това са СОУ ”Йордан Йовков” в общинския център и училищата в селата Коларци и Нова Камена. Те са "средищни" и поемат ученици от други населени места, които пътуват ежедневно.

Допълнително осигуряване на средства за "средищните" училища прие Министерският съвет през април т.г. То е предназначено за транспортни разноски и целодневна организация на учебния ден със столово хранене на пътуващите ученици от първи до осми клас. За втората дейност училищата ще получат по 474 лева за един ученик за една бюджетна година. Средствата ще се изразходват само целево. При реализирани икономии, те могат да се употребят за същите дейности през следващата бюджетна година.


В община Тервел в момента пътуват 198 деца - за СОУ ”Йордан Йовков”, 59 - за село Коларци и 103 - за село Нова Камена. Тази седмица републиканският бюджет се издължи на училищата и за финансирането на т.нар. „индивидуална форма” за обучение. В община Тервел се финансират 65 случая в 4 училища. Най-големият брой – 40 случая, са записани в училището в село Нова Камена.