Три са разкритите случая на безследно изчезнали през последната година
Три са разкритите случая на безследно изчезнали през последната година / Дарик Добрич

Убийството на Марио Кръстев е един от трите разкрити през последната година случая на безследно изчезнали добруджанци. През м. февруари 2010 година е открит и мъж, обявен за издирване през октомври 2009 г. Той е намерен жив и здрав в България, а се е издирвал по сигнал на чичо му. Това съобщи пред журналисти шефът на ОД"Полиция" - Добрич комисар Стефан Йончев.

Ежемесечно от Областната дирекция на полицията в Добрич в МВР се изпращат справки за хода на 21 дела на изчезнали в периода от 1993 до 2009 година, заяви комисар Йончев. Той увери, че се работи активно по всички дела и се набелязват конкретни мерки. Комисар Йончев припомни, че при посещението си в Добрич през май т.г. министър Цветан Цветанов се срещна с родителите и близките на безследно изчезналите и потвърди своята ангажираност за разкриване на случаите. Нова такава среща предстои през месец август, съобщи комисар Йончев.

52-годишният Нико Василев от добруджанското село Росен бе арестуван на 12 юли за убийството на 53-годишния балчиклия Марио Иванов Кръстев, каза още полицейският шеф. Добричкият окръжен съд постанови днес на Василев постоянна мярка „задържане под стража". В хода на разпитите убиецът е направил пълни самопризнания, уточниха от полицията.

Марио Кръстев изчезна през декември 2008 година и бе обявен за издирване. На 12 септември 2009 година трупът му бе намерен в полезащитен пояс до село Средина. ДНК-експертизите доказаха, че това са останките на Кръстев и че той е починал вследствие на травматично увреждане.

Били са сформирани екипи от служители на „Криминална полиция" и експерти и психолози от София. Разследването отвело полицаите до почивната база на ГУ"Митници" в Балчик. Там Нико Василев е управител, а убитият е бил пазач. По думите на Нико на 27 декември 2008 година той не намерил пазача на работното му място. По-късно балчиклията се прибрал пийнал, двамата се спречкали и пострадият се нахвърлил върху началника си с дървен сап за брадва. Нико му взел сапа и също го ударил, пострадалият паднал, ударил си главата и по-късно починал. Василев натоварил трупа в служебна кола на „Митници" - Варна и го отнесъл до полезащитния пояс. Срещу  Нико Василев е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години.