Три къщи и стопански постройки изгоряха в силистренското село Посев
Три къщи и стопански постройки изгоряха в силистренското село Посев / Дарик нюз, архив

Три къщи и стопански постройки са изгорели вчера в село Посев, съобщават от Областната дирекция на МВР -Силистра.

Пожарът възникнал около 13.18 часа. Според първоначалната информация огънят тръгнал от запалена суха растителност и подхванат от силния вятър бързо се разгорял на голям фронт. В реална заплаха от опожаряване са били 20 къщи в покрайнините на селото и прилежащите им стопански постройки. В гасенето на пожара са участвали противопожарни екипи от районните служби в Силистра, Дулово и Тервел, участъкът и доброволното формирование в Кайнарджа, полицейски служители, обслужващи района,  частни лица с два трактора. Обединените им усилия успели да предотвратят по-големи щети, но три къщи, една от които необитаема, изгорели. Дежурството на противопожарните екипи е продължило до 8.00 часа тази сутрин.

Друг пожар е възникнал в стърнище, след което се прехвърлил върху пчелин и унищожил 6 пчелни кошера. Произшествието е станало вчера около 14.55 часа в района на село Бистра вследствие на небрежна работа с огън. Погасявайки пожара, силистренски огнеборци и доброволното формирование на община Алфатар, спасили къща, стопанска постройка и 500 бали фураж.

Лозя край Силистра, 3 къщи в Алфатар, 500 дка смесена гора край село Добротица  и 2 стопански постройки в село Коларово са спасили още огнеборците през вчерашния ден. В близост до тях са горели сухи треви, стърнища и отпадъци след небрежна работа с открит огън. Общо 7 са пожарите от този вид, възникнали вчера на различни места в Силистренска област. В гасенето им освен професионални огнеборци, са участвали и доброволните формирования на Алфатар и Ситово. Благодарение на усилията, тези произшествия са се разминали без материални щети.

От Пожарната в Силистра напомнят, че паленето на огън в близост до сухи треви и горски насаждения е абсолютно забранено. Задължително е спазването на забраната за движение на моторни превозни средства без искрогасители в горски и полски масиви, както и извършването на ремонтни дейности на такива места. Небрежното пушене и използването на открит огън в съчетание с продължителното засушаване, високите температури и наличието на вятър могат да доведат да пожари с непредвидими последици.